Na hoe lang je met je nieuwe tattoo in de zon of onder de zonnebank mag, verschilt per persoon. Je kan pas met je nieuwe tattoo in de zon zodra de bovenste huidlaag helemaal geheeld is. Dat is als álle velletjes en korsten zijn verdwenen en je tattoo helemaal glad aanvoelt. Wanneer dat precies is, verschilt per persoon. Dat is bij de een al na twee weken, bij de ander pas na vier weken
Waarom is getatoeëerde huid zo gevoelig voor UV-straling?
-
UV-straling beschadigt en verandert de huidcellen.
-
Kleurpigment wordt aangetast door UV-straling en het lichaam breekt het vervolgens af.
-
Bepaalde kleuren reageren extra sterk op warmte en UV-straling. De huid zwelt hierdoor wat op in de zon.
-
De huid kan gevoelig worden, gaan jeuken, of gevoelig zijn voor aanraking. Ook kan de getatoeëerde huid sneller verbranden. Dit is vooral het geval bij grote tattoos en motieven waarin de kleur wit veel is verwerkt.
-
Als jouw tattoo regelmatig aan de zon wordt blootgesteld zonder dat hij is ingesmeerd met een goede zonnebrand, dan kan de kleur sneller vervagen en verliezen de strakke lijnen kunnen hun scherpte. Zonde en moet je niet willen!
-
Voor elke huid geldt (met of zonder tattoo) dat UV-straling het verouderingsproces versnelt, waardoor je eerder rimpels krijgt.
-
Gebruik een extra goede UV-bescherming voor zonnige dagen.
Hoe bescherm je je tattoo tegen de zon?
De eerste weken na het zetten van je tattoo is het verstandig om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Ga ook niet met je nieuwe tattoo onder de zonnebank. Ontkom je er niet aan om in de zon te lopen of te zitten? Bedek dan je tattoo met je kleding of een handdoek.
Voordat je gaat zonnen (onder de zonnebank of in de buitenlucht) moet je de huid goed insmeren met een zonnebrandcrème met de juiste beschermingsfactor. Doe je dit niet, dan kun je daar achteraf behoorlijk last van krijgen. Zonde, want hoeveel moeite is het nou eigenlijk om je even in te smeren?